Mletie kávy
Na kvalitu kávy má veľký vplyv mletie. Rozlišujeme tri druhy mletia:
Praženie kávy
Ďalším faktorom, ktoré výrazne vplýva na kvalitu kávy je určite praženie. Nedá nám v súvislosti s pražením spomenúť, že v krajinách, kde sa pestuje káva je považované za tradičné povolanie, ktoré sa dedí z generácie na generáciu. Praženie je veľmi dôležitý proces a označuje sa veličinou Agtron, no dôležitú sú najmä teplota a čas. Pri pražení získava káva typickú hnedú farbu, lebo sa počas tohto procesu začína z kávových zŕn postupne strácať voda a cukry v nich obsiahnuté karamelizujú. Poznáme tieto stupne – zjednodušene:Kvalitná káva niečo stojí
Nebojte sa ísť do špecializovaných predajní, v ktorých nájdete cenovo drahšie kávy. Je síce pravdou, že vaša peňaženka bude ľahšie, no verte tomu, že rozdiel medzi cenovo lacnejšou a drahšou kávou je naozaj cítiť na chuti. Chcete chutnejšiu kávu? Uprednostnite čerstvo pomletú kávu, najlepšou pomocou domáceho mlynčeka. Cenovo mierne drahšie, no určite kvalitnejšie sú aj balenia káv s jednosmerným aroma ventilom. Ten zabezpečí, aby sa prebytočný vzduch a plyn dostával von, ale nie dnu.Dante – káva